«Æhr, fikk nettopp beskjed at det er på tide å levere bilen til EU-kontroll igjen – jeg hadde jo nettopp bilen på kontroll?» er nok en setning de fleste som eier en bil har nevnt eller tenkt før. Hvorfor er det egentlig nødvendig med EU-kontroll? Så utrolig irriterende at staten skal bestemme når man må ha bilen på verksted?

Egentlig er det ikke så irriterende. Hvis vi ser bort fra utgiftene, da. Det er nemlig en grunn til at denne kontrollordningen (som et resultat av EØS-avtalen) ble innført i Norge i 1998. Vegvesenet beskriver nemlig EU-kontroll som en kontroll som skal sikre at kjøretøyet holdes i trafikksikker og miljømessig akseptabel stand. Hovedhensikten er å sikre en tryggere og mer miljøvennlig bilpark i Norge og Europa.

Kontrollordningen innebærer at alle biler som er eldre enn fire år (og under 7500 kg) må kontrolleres og godkjennes hvert andre år. Kjøretøy over 7500 kg skal inn én gang i året. Kontrollen utføres kun av godkjente bilverksteder, og du skal være trygg på at Auto-Proff er godkjent.

En EU-kontroll består av to deler. Del en er en trafikksikkerhetsdel som kontrollerer lys, sikt, hjul, belter og bremser. I del to måles støy og avgasser fra kjøretøyet ditt.

Verkstedene går over ca. 150 punkter og det er så og si umulig å få null feil på kjøretøyet ditt. Likevel finnes det en god del ting du kan gjøre, både innvendig og utvendig, for å unngå unødvendige mangler på bilen din. Før du leverer bilen inn til EU-kontroll er det en god idé å rydde bilen og sørge for at vognkort, varseltrekant og refleksvest er på plass og godt synlig. Hvis du vil gjøre jobben enklere for kontrolløren, da. 😉 Sjekk også at vindusviskere, lyspærer og horn virker, og at sikkerhetsbeltene fungerer slik de skal og at speilene ikke har sprekker.

Dersom du er usikker på når bilen din skal på EU-kontroll kan du enkelt sjekke det ved å trykke her.

EU-kontroll kort fortalt
Dette er de viktigste tingene du må vite om EU godkjenning:

  • EU-kontrollen er en periodisk kjøretøykontroll som er pålagt av myndighetene.
  • Hensikten med EU-kontrollen er å oppnå en mer miljøvennlig og trygg bilpark.
  • En EU-kontroll kan ikke regnes som en full og uttømmende rapport av bilen.
  • Bilen skal kontrolleres senest 2 år etter forrige kontroll, eller 4 år etter førstegangsregistrering.
  • Når kjøretøyet har fått EU godkjenning er bilen din klarert for kjøring på norske og europeiske veier.
  • Dersom bilen ikke ble EU-godkjent, må manglene utbedres og kjøretøyet må inn til etterkontroll.

Behov for EU-kontroll?
Du kan bestille time ved å ringe oss på nummeret eller trykke på knappen nedenfor.