Det er mange enkle ting man kan gjøre for å spare på tusenlappene og friske opp bilen. Her er fem av dem som du kan gjøre selv og unngå flere turer til verkstedet enn hva som er nødvendig.

1.

Sesongvask av bilen

Vi anbefaler at du gjør vaskingen jevnlig ut året! Husk at vasken ikke bare gjør bilen ren og fin, men også hjelper til med å forebygge rustskader og slitasje i lakken. Bilen din blir renest av kombinasjonsvasking med en spyler, skumkanon og håndvasking.

Det kan være lurt å spyle nøye på og rundt bremser i vintervaskingen, salt kan føre til at bremseskivene ruster. Dette kan bli sure penger eller ende opp med at bilen ikke består EU-kontrollen.

2.

Få tilbake glansdagene! Slik polerer man bilen

En skinnende polert bil er et vakkert syn for mange. Det hjelper dessuten til med at lakken blir mer resistent mot støv, sand og salt og beskytter lakken mot elementene. Vi anbefaler polering bilen hver vår og høst.

Før du starter kan det være smart å sjekke at bilen er helt tørr og at man ikke polerer i sterkt sollys eller kaldt vær. Vi anbefaler at du eventuelt tørker med en mikrofiber klut etter en grundig bilvask før du starter. Smuss og støv kan i værste fall skape riper på lakken når man begynner poleringen. Skal man polere for hånd er tyntflytende poleringsmiddel anbefalt da dette er lettere å jobbe med for hånd.

Man finner også poleringsmiddel med slipeegenskaper som hjelper til med å fjerne riper i lakken, men bruk disse med omhu, da det tvert imot kan føre til lakkskader hvis man ikke er forsiktig med arbeidet. Påfør poleringsmiddel med klut eller svamp i jevne og tynne lag i sirkelbevegelser. Når poleringsmiddelet har dannet seg til belegg kan man begynne poleringen med en mikrofiber klut, eventuelt pussegarn kan også brukes. Vi anbefaler at du tørker av eller bytter klut / garn ofte for et bedre resultat! Gjør gjerne flere forsøk om du ikke er fornøyd med glansen på bilen.

3.

Motorolje - Vær snill med motoren så er den snill med deg

Velg rett sort og mengde motorolje på bilen din og ta gjerne en sjekk før du kjører en lengre tur, gjør man ikke det så kan det fort bli dyrt på verkstedet. Vi anbefaler at du sikrer deg med å ta en sjekk på oljen fra tid til annen uansett om man har en eldre eller nyere bil. Dette kan gi deg mange ekstra år med pålitelig og effektiv kjøring. 

Motoroljen smører veldig mange store og små deler som er i rask bevegelse, under mye trykk og høyere temperaturer. Oljen hjelper også sammen med kjølevannet å lede vekk varmen fra deler i motoren. En motor med for lite olje kan fort bli en kostbart hodepine og man kan ikke alltid stole på at elektronikken gir beskjed i god tid.

Begynn med å parkere på et jevnt underlag og stopp motoren. Vent 3-4 minutter, så gir man oljen litt tid til å flyte ned først. Etter det har gått noen minutter så kan du finne frem peilepinnen. Trekk ut og tørk pinnen og sett den deretter inn igjen, og ta den til slutt ut for måling. Viser det seg at den er mindre en det maksimale så anbefaler vi at man finner frem håndboken for bilen din og sjekker hvor mye som skal etterfylles. I mange tilfeller er det snakk om mer eller mindre 1 liter mellom minimum og maksimum. Ta av oljepåfyllingslokket fra motoren og fyll på rett menge med olje, husk å sikre lokket igjen etter man er ferdig. Det anbefales at man venter ett minutt før man finner frem peilepinnen igjen og sjekker på nytt. Fyll på mer dersom nødvendig og sett deretter på oljelokket igjen.

4.

Bremsebruken 

Ikke vær redd for å ta en aktiv brems fra tid til annen, det kan faktisk hjelpe til med å unngå kostbar service på bremsene. I mange tilfeller er salt og støv en god oppskrift på rustne bremseskiver. Er man ikke flink til å ta bremsene i bruk ofte nok så gir man mer spillerom til denne oppskriften. Vi anbefaler at du tar en aktiv brems gjerne 3-4 ganger i måneden. Gjør dette i et område der bremsingen ikke er til fare for andre i trafikken. Slipp gassen og gi godt trykk på bremsene, gjerne flere ganger, så kan man spare flere tusenlapper.

5.

Sjekk mønsterdybdenpå dekkene dine

Sjekk dekkene jevnlig! Det kan være viktig for deg selv og andre trafikkanter. Det å sikre mønsterdybde og lufttrykk har mye å si om veisikkerheten. Det som kan være viktigst å sjekke er mønsterdybden på dekkene dine. Er dem slitt ned og har blitt glatte så øker faren i trafikken betraktelig om noe uventet skjer. godt veigrep og sikkerhet hører sammen og skulle dekkene ble slitt og mønsterdybden forminsket blir veigrepet også dårlig.

For fartøy med en tillat vekt under 3,5 ton er mønsterdybdekravet på vinterdekk 3mm. Skifting anbefales likevel hvis dybden er under 4mm. På vinterdekk snakker vi 1,6 mm, ønsker du å være forsiktig kan du bytte når dybden ligger på 3mm. For å sjekke mønsterdybden, kan du bruke en mønsterdybdemåler, som du kjøper på ditt nærmeste verksted eller bilrekvisitabutikk.

Tilbake til nyheter

Lorem ipsum I

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Pellentesque quis felis et turpis ullamcorper vehicula a et turpis. Phasellus at tempor dui

Lorem ipsum II

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Pellentesque quis felis et turpis ullamcorper vehicula a et turpis. Phasellus at tempor dui